top of page

ויטמין B1 – תיאמין

ויטמין B1

זהו ויטמין בעל חשיבות רבה לגוף עקב השתתפותו בתהליכים ביולוגיים רבים מאוד, כגון סיוע לחילוף חומרים תקין של חלבונים ופחמימות ולתהליכי הפקת אנרגיה ואספקת חמצן לגוף, ולתמיכה בפעילות מערכות העיכול והעצבים. מחסור בויטמין B1 עלול לגרום לפגיעה עצבית חמורה כמו גם לפגיעה במערכת הדם. יש לו חשיבות רבה בהיריון, שעולה עוד יותר אם תזונת האם אינה מאוזנת ומבוססת על מזון מתועש ומעובד. ויטמין זה עלה לכותרות בפרשת רמדיה, בה כתוצאה מחסרונו בתרכובת מזון לתינוקות, נפגעו באופן קשה מספר תינוקות וחלקם אף נפטרו. הויטמין נקרא על שמו של כימאי יהודי פולני שהצליח לבודד אותו במטרה להשתמש בו למניעת מחלות עצבים.

 

תפקידו של ויטמין B1 בגופנו

ויטמין B1 חיוני לפעילות הלב, השרירים ומערכת העצבים. הוא לוקח חלק במטבוליזם תאי ואספקת חמצן לגוף, משמש כקו-פקטור (מסייע) ליצירת מתווכים עצביים חיוניים, ביניהם אצטיל-כולין. מסייע בייצור מעטפת המיאלין של תאי העצב, חיוני לחילוף חומרים של סוכרים עבור תאי המוח, משמש ליצירת חומצת הקיבה ועוד. ריכוז הויטמין הגדול ביותר הוא בכדוריות הדם האדומות.

מקורות תזונתיים לויטמין B1

ויטמין B1 מצוי במגוון רחב של מקורות מן החי ומן הצומח ובכמות גדולה למדי בשמרי בירה, בקטניות ובדגנים. מקורות נוספים: חלב, דגים, בשר, כבד, אורז מלא, קטניות, קמח מלא על שלל מוצריו, פירות, ירקות כגון חסה ותרד, אגוזים ועוד.

מחסור בויטמין B1

רק כמות קטנה של הויטמין נאגרת בגוף ולכן חוסר עלול להתפתח די מהר, שעשוי להתבטא באובדן תיאבון, בחולשה, בנדודי שינה, בעצבנות, בפגיעה בזיכרון ובירידה במשקל. מחסור חמור עלול לגרום למחלת ברי-ברי הגורמת לפגיעה במערכת העצבים, במוח ולפגיעה חמורה בשריר הלב.

bottom of page