רדיו | קבוצות טלגרם וואטסאפ | בריאות |טלפונים חיונים |סוכרת |ועוד
האתר אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואינו מספק מידע רפואי
ויטמין B6
ויטמין B6 (פירידוקסין) חיוני למגוון רחב של פעולות פיזיולוגיות בגופנו, לרבות ייצור תאי דם, חילוף חומרים של חלבונים, שמירה על פעילות תקינה של מערכת העצבים ועוד. הוא מצוי אומנם במזונות שונים כפירידוקסין, אך גוף האדם אינו יכול לעשות בו שימוש ללא ויטמין B2 – שהופך אותו לפעיל וזמין לשימוש פיזיולוגי.לעומת זאת, אנו זקוקים לויטמין B6 לניצול של ויטמיני B אחרים – בפרט B3 ו- B12. לכן זכרו – מחסור ב- B6 ייצור מחסור בויטמיני B נוספים!
תפקידו של ויטמין B6 בגופנו
B6 משמש כקו-פקטור (רכיב מסייע) של אנזימים רבים המשמשים באין ספור תהליכים בגופנו. בנוסף, הוא משתתף ביצירת מתווכים עצביים, כולל סרוטונין, נוראדרנלין ודופמין התורמים למצב הרוח, לריכוז ולעירנות, וכן מלטונין וגאבא – שחיוניים לרגיעה, להירדמות ולשינה סדירה. B6 אף משתתף בתהליכי הפקת אנרגיה זמינה לגוף, בייצור של חלבונים ובחילוף החומרים של שומנים ופחמימות. הוא לוקח חלק ביצירת חומצת הקיבה – ולכן מתקשר לעיכול תקין, וכמו כן תורם לאיזון רמות הנתרן והאשלגן בגוף, וכפועל יוצא מצמצם תופעה של בצקות כתוצאה מאגירת נוזלים. מחקרים רבים הראו כי הוא יעיל להקלה על בחילות והקאות בתקופת ההיריון ואף להקלה בתסמיני PMS (התסמונת הקדם ווסתית).
מהם המקורות התזונתיים לויטמין B6?
ויטמין B6 מצוי במגוון רחב של מאכלים כגון: דגני בוקר מועשרים, מוצרי קמח מלא, פירות וירקות, אבוקדו, אגוזים, זרעי חמניות, ביצים, קטניות, שמרי בירה, עוף, דגים, מוצרי חלב, ואיברים פנימיים.
מחסור בויטמין B6
מחסור בויטמין B6 עלול לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של בעיות בריאותיות, בין היתר: אנמיה, בעיות הורמונאליות ובעיות פוריות (בקרב נשים וגברים כאחד), כאבים בשורש כף היד, דיכאון מתמשך, נדודי שינה, עייפות כרונית, הפרעות קשב וריכוז, פריחה, נשירת שיער, בחילות והקאות בהיריון ועוד.
קיימת בעיה גנטית שעלולה להתבטא בחוסר בויטמין B6 ובמקרה זה יש לצורכו כתוסף תזונה.